Tenue (1)

Ongelooflijk maar waar. FC Barcelona heeft het bekende tenue met strepen bij het grofvuil gezet. Frenkie de Jong en z’n teamgenoten trekken dit seizoen een geblokt shirt over hun schouders.

Is zoiets bij onze mooie club ook denkbaar? Het antwoord daarop is nee. In het Algemeen Reglement van S.V Spakenburg, opgesteld in 2006, wordt direct in Artikel 1 al beschreven waaraan de wedstrijdkleding moet voldoen. En daar is geen woord Spaans bij want er staat namelijk expliciet dat het een blauw-wit horizontaal gestreept shirt moet zijn.

Daarom was er medio juli niet zoveel nieuws onder de zon bij de presentatie van het nieuwe shirt van onze Blauwe club. Op spakenburg.com stond aangegeven dat de grootste optische verandering de brede horizontale blauw-witte strepen zijn. Daar ben ik blij mee want het shirt van de afgelopen seizoenen bestond wat mij betreft uit te weinig horizontale lijnen. Die strepen zijn nu terug. De ‘klederdrachtrandjes’ op de mouwen, het botterlogo en de tekst van ons clublied aan de binnenkant van de kraag zijn gebleven. Prima. Prachtig zelfs want deze drie items zijn subtiele verwijzingen naar het DNA van Spakenburg.

Ik ben ook tevreden over het grijs-zwarte uitshirt. In tijden dat een toonaangevende internationale topclub haar strepen inlevert voor blokken is ook ons uittenue voorzien van horizontale strepen. Daar kunnen ze in Barcelona nog wat van leren.

Tenue (2)

Zodra de teamfoto van de nieuwe selectie online werd gezet, kwamen er via de sociale media diverse reacties binnen.

De opvallendste was van Blauwe supporter Harry van Twillert. Hij stelde de terechte vraag waarom er voor blauwe broeken is gekozen. Harry gaf aan dat volgens hem is vastgelegd in de statuten dat dit witte broeken moeten zijn. Het antwoord van het Blauwe mediateam was helder. In het Algemeen Reglement staat inderdaad dat de wedstrijdkleding bestaat uit een witte broek en blauw-witte kousen. Maar helaas waren de nieuwe broeken en kousen nog niet geleverd.
En dat is natuurlijk jammer. Het zorgt voor een klein smetje op een verder vlekkeloze foto. Die foto viel overigens goed in de smaak. Alle reacties op de sociale media waren uitermate positief over de compositie. En ik ben het daar helemaal mee eens want de gekozen opstelling voor de foto is origineel, gedurfd en creatief. Wellicht een voorbode van de speelstijl die we dit seizoen mogen verwachten?

Roy

Daar staat hij. Achteraan. De grote aankoop. Beoogd spelverdeler. Naast hem Istvan Bakx. Beoogd vervanger.
Wat zou er in het hoofd van Roy Terschegget zijn omgegaan tijdens de fotoshoot? Want terwijl al zijn nieuwe teamgenoten fit en gretig de concurrentiestrijd aangaan voor een basisplaats in het elitekorps van John de Wolf, heeft hij een heel ander doel. Fit worden. Moest hij daaraan denken tijdens de fotosessie? Aan de lange, monotone en eenzame weg die de komende maanden voor hem ligt?

Daar staan ze. Istvan en Roy. Gebroederlijk naast elkaar. Schouder aan schouder. Zoals het hoort. Want voetbal is een teamsport. Daarom is het een mooi en begrijpelijk beeld. Maar het is tegelijkertijd ook een wreed en confronterend plaatje. Het toont de vluchtigheid en zakelijkheid van een contractspeler en tegelijkertijd de kwetsbaarheid en betrekkelijkheid van een voetballer.

Hille Beekhuis

Leave a Reply