Affur de rucloamubordu #144

Achter de reclameborden is een kroniek van niet alledaagse gebeurtenissen rondom het sportveld. Opmerkelijke en minder opmerkelijke zaken passeren hierin de revue.
Foto  (1)
Nog voordat ik op maandagmorgen jl. het sportkatern van het AD, editie Amersfoortse Courant, opensloeg, had ik de foto al gezien. Frank Olijve had het beeld van juichende Blauwe spelers geplaatst op zijn Twitter-account, vergezeld van een vlammend icoontje wat zoveel betekent als ‘fantastisch’. Of een nog wat letterlijker vertaling; ‘on fire’.
Een dag later kwam ik dezelfde foto tegen op Facebook. Robin Eindhoven had deze geplaatst op Facebook. En terecht want het is een foto die beklijft. Een foto waar de vreugde vanaf spat. Een explosie van emotie en blijdschap gevangen in een split second.
 Spakenburg juicht na de 3-2 (1).jpg
De foto laat het moment zien direct nadat Spakenburg in blessuretijd de 3-2 gescoord heeft tegen Katwijk. In de hoek van het veld, onder het niet zichtbare scorebord, gaan 8 spelers in de stromende regen volledig uit hun dak.
Meest links op de foto staat Tim Brinkman. Met gebalde vuisten en opengesperde mond. Naast hem een schreeuwende Diego Snepvangers die zich los maakt uit de groep om, samen met Tim Brinkman, de aanstormende Frank Olijve op te vangen. Die groep bestaat uit een uitzinnige Floris van der Linden en Hero van Lopik die, zo lijkt het, doelpuntenmaker Koos Werkman in een houdgreep nemen. Koos wacht met een mix van verwondering en extase op zijn gezicht z’n verdedigende maatje Frank Schilder op. Maar dan moet Frank nog wel de juichende Robin Eindhoven ontwijken.Stille getuigen op deze foto zijn de nog net zichtbare cornervlag en de afgesloten koffiecorner ‘Skybox 9’. Voor de rest zie je een gedeelte van twee reclameborden, een grauwe schutting, een grijzig dak, een onwrikbaar ijzeren hek en wat betonnen treden van de staantribune. Meer niet. De achtergrond is vooral kaal, desolaat en troosteloos.
Maar zou dat juist de reden zijn waarom dit beeld op je netvlies blijft staan? Want behalve dat deze foto door het ontbreken van publiek een specifiek tijdsbeeld markeert, namelijk de eerste wedstrijd tijdens de Covid-19 pandemie zonder toeschouwers, leidt het kille, koude decor niet af. De sobere context biedt juist een fascinerend contrast met de uitbundig juichende spelers. En legt de focus volledig op het achttal Blauwen die plezier, power en passie uitstralen. Je ziet een eenheid waarvan de som der delen meer is dan het geheel. Daarom trek ik, op basis van deze geweldige foto, de conclusie die Theo Reitsma jaren geleden ook trok; ‘dit is een goed stel hoor’!
Foto  (2)
Een jochie in blauw trainingspak. Zittend op de grond met een flesje water naast zich. Met z’n rug leunend tegen een paaltje. Achter een hek. Dat hek staat bovenop de staantribune achter het doel van ons Blauwe hoofdveld.
Spakenburg fan tijdens Katwijk thuis (1).jpg
Deze foto stond maandag jl. afgebeeld op de voorpagina van het regionale sportkatern van het AD, editie Amersfoortse Courant, met de titel ‘Hier hoort publiek bij.’ Helemaal mee eens.Maar het kan voorlopig niet anders. Wat ons rest is op een alternatieve manier de wedstrijd van ons cluppie te volgen. Zoals dat jochie op de foto het doet. Andere, meer comfortabelere manieren zijn via Twitter of via het liveverslag op de lokale of regionale radio. En het is nu ook mogelijk om via een livestream van Eyecons de wedstrijd thuis in je luie stoel te bekijken op een beeldscherm.Ik koos zaterdag jl. voor die laatste optie. ‘Affur het beeldscherm’ dus. En dat viel niet mee. De hele eerste helft moest ik, en zo bleek later velen met mij, missen omdat door technische problemen bij Eyecons er geen verbinding tot stand kon worden gebracht. Twitter bracht op dat moment uitkomst.Uiteindelijk kwam er na een klein uurtje toch een connectie zodat ik de 2e helft kon bekijken. Het resultaat viel mij flink tegen. Ik had de indruk dat de camera steeds achter de feiten aanliep. Ook het ontbreken van commentaar, herhalingen en andere camerastandpunten maakten het kijken naar de wedstrijd een klinische, steriele bezigheid. Gelukkig vergoedde de spanning en het uiteindelijke resultaat veel. Nee, het vergoedde alles.
Ondanks het fraaie sportieve resultaat slaat de Amersfoortse Courant de spijker op z’n kop met de tekst die bij de foto staat; hier hoort publiek bij.
Hille Beekhuis
Zonder publiek
Toen de pandemie daadwerkelijk ook Europa bereikte, begin maart alweer, werden er drastische maatschappelijke en economische maatregelen genomen. Één daarvan was dat alle voetbalcompetities in Nederland stil kwamen te liggen. In het buitenland was die specifieke maatregel van tijdelijke aard en werden de competities in onder andere Duitsland, Italië en Engeland alsnog uitgespeeld, zonder publiek. Ook de Champions League kreeg zonder publiek een EK of WK-achtige ontknoping. Maar in welke vorm de competitie ook gegoten wordt of werd, aan het beeld dat er geen drommen mensen op de tribunes zitten en dat ontploffende uitvakken tot een ver verleden lijken te behoren, kan ik maar niet aan wennen.Ook de Tweede Divisie heeft er sinds vorige week aan moeten geloven. Nadat wij het seizoen mochten beginnen met maximaal 600 mensen op gepaste afstand, is de Westmaat, Nieuw Zuid, de Krom, de Zwaaier, de Boshoek en al die andere amateur voetbaltempels verworden tot no go areas. Zaterdag jl. zaten wij als alternatief en slap aftreksel met een afvaardiging van Vakkie D ergens in een bedrijfspand op de Hooistreep ons te verbijten tijdens de eerste helft Spakenburg-Katwijk. Er was namelijk geen verbinding van de livestream en wij moesten het doen met het commentaar van Arnold Schenk van radio Utrecht en het twitterverslag van Spakenburg. Pas in de tweede helft hadden wij beeld en eerlijk is eerlijk die tweede helft voldeed sportief aan alle verwachtingen.Dinsdagavond tijdens de bekerwedstrijd tegen AFC was ik wel één van de gelukkigen die op de Westmaat aanwezig mocht zijn. Alle ingrediënten voor een memorabel bekeravondje waren aanwezig: een aansprekende tegenstander, wind, regen, een avondwedstrijd dus lichtmasten behalve, jawel, publiek. Het decor deed kil en buitenaards aan. Het wierp mij terug naar de treurige beginjaren 80 waar bij een topper als Feyenoord-PSV niet meer dan 18.000 mensen naar de Kuip togen. In ieder geval zaten er toen nog 18.000, nu slechts een handvol vrijwilligers allen met een specifieke taak.
Parallel Universum (1).jpg
Het voetbal van Spakenbrug steekt schril af tegen de achtergrond waarin men speelt. Na jaren van betonvoetbal, is het nu fris van de lever, aanvallend met momenten van langdurig balbezit en kwalitatief van een prima niveau. Spelen wij eindelijk voetbal van een andere planeet, is het decor een parallel universum.
Tijmen Beekhuis

Leave a Reply